İnverter nedir? DC’den AC’ye güç dönüşümü 1800’lerin ortalarında ve 1900’lerde MG setleri (motor jeneratör setleri) ve invertörler ile yapıldı. 20. yüzyılın başlarında invertör devrelerinde anahtar olarak gaz dolu tüpler ve vakum tüpleri kullanıldı. İnvertör, doğru akımı belirli bir frekans ve voltajda alternatif akıma dönüştürebilen elektrikli bir cihazdır. Örneğin ev aletlerine güç sağlamak istiyorsak 230 V AC kullanır. Bazı durumlarda, AC gücü mevcut olmadığında, ev aletleri 12V’luk bir invertörle beslenebilir. İnvertörler, dağ kabinlerinde, izolasyonda, teknelerde, RV’lerde vb. elektrikli ekipmanlara güç sağlamak için güneş enerjisi sistemleri için uygundur. Bu yazıda invertörün ne olduğunu tartışacağız. inverter imalatı, işletimi ve uygulamaları.
İnverter nedir? İnvertör, ortak cihazlarda doğru akım (DC) voltajını alternatif akım voltajına dönüştürmek için kullanılan kompakt ve dikdörtgen bir elektrikli cihaz olarak tanımlanabilir. DC uygulamaları, güneş enerjisi sistemleri gibi birçok küçük cihazı içerir. Basitçe doğru akım olarak üretildikleri için fotovoltaik sistemler, elektrik pilleri, güç kaynakları, yakıt hücreleri gibi birçok küçük elektrikli cihazda doğru akım kullanılmaktadır.
İnvertörün ana işlevi, doğru akımı alternatif akım kaynağına dönüştürmektir. AC, genel elektrik şebekesi kullanılarak evlere ve endüstrilere sağlanabilir, pil AC sistemleri yalnızca doğru akımı depolayabilir. Ayrıca AC kaynağına bağlı olarak hemen hemen tüm ev aletleri ve diğer elektrikli cihazlar kullanılabilir.
Bazı durumlarda, çıkış voltajı 120 V veya ülkeye bağlı olarak 240 V elektrik voltajına karşılık geldiğinde giriş voltajı genellikle daha düşüktür. Anahtarlama dalga formuna bağlı olarak piyasada farklı tipte invertörler mevcuttur. Bir invertör, elektrikli ve elektronik ekipman için alternatif akım üretmek için doğru akım kaynaklarını kullanır.
İnverter, DC’yi AC’ye dönüştürür ve bu cihazlar bir DC kaynağı tarafından beslendikleri için hiçbir zaman akım üretmezler. DC voltajının düşük olduğu bazı durumlarda, ev aletinde düşük DC voltajı kullanamayız. Bu nedenle, bir güneş paneli kullandığımız her zaman bir invertör kullanılabilir.
invertörler, tek fazlı ve üç fazlı olmak üzere iki tipe ayrılır:
Tek fazlı inverterler, yarım köprü inverterler ve tam köprü inverterler olmak üzere iki tipe ayrılır.
Yarım köprü inverterler. tam köprü inverterde önemli bir yapı taşıdır. Kondansatörlerinin her birinin o/p voltajının Vdc2’ye eşit olduğu iki anahtarla oluşturulabilir. Ayrıca anahtarlar birbirini dengeler, bir anahtar etkinleştirildiğinde diğer anahtar otomatik olarak kapanır.
Üç Fazlı İnverter, bir DC girişini üç fazlı bir AC kaynağına dönüştürmek için kullanılır. Tipik olarak, 3 kolu, 3 fazlı AC gücü üretmek için 120° kaydırılmıştır. %50 oranlı invertör kontrolü ile T süresinden sonra her T/6’da bir kontrol yapılabilir. İnverterde kullanılan anahtarlar tamamlayıcıdır.
3 adet tek fazlı evirici benzer bir DC kaynağına yerleştirilmiştir ve 3 fazlı eviricinin kutup gerilimleri, 1 fazlı yarım köprü eviricinin kutup gerilimlerine karşılık gelir. Bu invertörler 120° iletim ve 180° iletim gibi iki iletim moduna sahiptir.
Güç kaynakları, transformatörler ve anahtarlar için birçok temel şema vardır. Doğru akımdan alternatif akıma dönüşüm, pil gibi sürekli bir kaynakta depolanan enerji ile sağlanabilir. Tüm süreç, sürekli açılıp kapanan ve daha sonra bir transformatör ile güçlendirilen anahtarlama cihazlarıyla yapılabilir.
DC giriş voltajı, MOSFET’ler gibi güç cihazları veya güç transistörleri tarafından açılıp kapatılabilir. Birincil devredeki alternatif voltaj, ortaya çıkan sargıda bir alternatif voltaj oluşturur. Transformatörün çalışması, gücün pilden 120 V’a, aksi halde 240 V’a yükseltilebildiği amplifikatöre karşılık gelir.
İnverter nedir? Yaygın olarak kullanılan üç invertör çalıştırma aşaması mevcuttur: merkez kademe trafolu itme-çekme, itme-çekme yarım köprü ve itme-çekme tam köprü. Sadeliği ve net sonuçları nedeniyle en popüler olanıdır; ancak çok daha düşük verimli bir transformatör kullanır. Aşağıdaki şekil, bir ara kontak trafo devresi aracılığıyla basit bir push-pull DC’den AC’ye invertörü göstermektedir.
Ofisteki küçük araba adaptörleri, ev uygulamaları ve büyük ızgara sistemleri gibi birçok uygulamada kullanılırlar:
Bu, frekans dönüştürücülere genel bir bakıştır. Son olarak, yukarıdaki bilgilerden invertör uygulamalarının kesintisiz güç kaynaklarından elektrikli motor hız kontrol cihazlarına kadar değiştiği sonucuna varılabilir. Evirici adı aynı zamanda alternatif akımla uyarılan ve o/p alternatif akımın voltajını ve frekansını değiştirmek için kullanılan bir grup doğrultucu evirici anlamına gelir.
Daha merak ettiğiniz konu varsa bu linkten ulaşabilirsiniz.