Merhabalar önceki paylaşımlarımız da ACS800 Motor Sürücülerinin nasıl devreye alınacağından bahsetmiştik. Bu yazımızda ise endüstriyel sahada sıklıkla karşılaşmaya başladığımız yeni nesil ACS880 sürücü devreye alma işleminin nasıl yapılacağı konusunda paylaşımda bulunacağız. Başlamadan belirtelim, burada vereceğimiz bilgiler programlama kılavuzunda paylaşılmış orijinal içeriklerin derlenmesinden oluşmaktadır. Orijinal kullanım kılavuzunu incelemeniz ve anlamanız ACS880 sürücüleri öğrenmeniz açısından önem arz etmektedir. Çünkü bu paylaşımdaki bilgiler esasen özet olup bizlerin endüstriyel sahada pratikte uyguladığımız şekildedir.
Bu konuyu araştırıp bloğumuza tesadüfen de olsa uğrayan okurlarımızın elektrik, elektronik ve otomasyon meslek gruplarından en az birinde zaten mesleğini icra ediyor veya mesleğe yeni adım atmış bir teknisyen olabileceğini düşünüyoruz. Devreye alma sadece elektrik, elektronik, otomasyon konularında bilgi sahibi kişiler tarafından yapılmalıdır. Devreye alma işlemleri boyunca güvenlik talimatlarına uyulmalıdır. Sadece ACS800 motor sürücüleri ile çalışırken değil elektrik ile ilgili tüm çalışmalarınızda İSG önlemlerini mutlaka okumanızı ve uygulamanızı rica ediyoruz.
ACS880 sürücünün terminal bağlantıları kontrol edildikten sonra enerjisi verilir. Kontrol panelinin hazır olması beklenir. Resim-1 de görüldüğü gibi panel hazır duruma geldiğinde ACS880 sürücü devreye alma işlem adımlarına başlayabiliriz.
ACS880 Sürücü operatör paneli üzerinden Resim-2 de görüldüğü gibi menü tuşuna basarak yardımcılar alt menüsüne giriyoruz.
Yardımcılar menüsüne giriş yaptıktan sonra Resim-3 de görüldüğü gibi Basic Setup (ön ayarlar) seçeneği ile devam edeceğiz.
Basic Setup ayarlarında öncelikle dil seçimi, lokalizasyon, enerji sarfiyatı hesaplamaları için ilgili birim seçim ayarları, sürücünün zaman ayarları, besleme gerilimi seçimleri istenilen tercihlere göre yapılarak devam edilir. Biz bu ayarları varsayılan olarak bırakıp ilerleyeceğiz.
Basic Setup menüsünde motor etiket verilerinin girilmesine devam ederek ACS880 sürücü devreye alma işlemine devam ediyoruz. Tekrar hatırlamak isteyen okurlarımız buradan konu içerisinde belirtildiği gibi motor etiketinin nasıl okunduğuna bakabilirler. Biz bilindiğini varsayarak devam ediyoruz 🙂 Resim-13 de görüldüğü gibi besleme gerilimini seçiyoruz.
Gelişmiş motor verileri girme ekranında Resim-14-15-16-17-18 de görüldüğü gibi operatör paneli üzerindeki yön tuşları yardımı ile kontrol edeceğimiz motor etiket bilgilerini giriyoruz.
Resim-16 da ki varsayılan olarak gelen DTC (Direct Torq Control) seçeneğini test için kullandığımız motor gücü ile ACS880 sürücümüzün gücü uygun olduğu için değiştirmiyoruz. Resim-19 da gördüğümüz sürücü ismi değiştirme ekranında ise genellikle tavsiye edilen, sürücü ile kontrol edilecek motorun proses isminin yazılmasıdır.
Tüm ön ayarların sürücüye girme işi tamamlandıktan sonra tanımlama işlemine devam ediyoruz. Resim-20 de gördüğümüz gibi bizim ihtiyacımız olmadığı için yön testi yapmadan ilerliyoruz. Resim-21 de motor dururken tanımlama yap seçeneğini seçip ilerliyoruz. Resim-22 de motor tanımlama şeklini seçerek işleme devam ediyoruz. Resim-23 de yedekleme yapılsın mı şeklinde bir soru soruluyor. Biz şu an için yedek almadan ilerledik fakat siz yedek alarak ilerleyip sonradan bu yedeği tekrar yükleyebilirsiniz. Resim-24 de ise girdiğimiz tüm verilerin kaydedildiğine dair bir mesaj alıyoruz ve operatör paneli üzerindeki yeşil ışığın yanıp söndüğünü gözlemliyoruz. Operatör paneli üzerinde ana ekrana gelerek sürücüyü lokal moda alıp 0 (sıfır) referans vererek yaklaşık 1 dakika sürecek tanımlama işlemini başlatıyoruz.
Resim-25 de gördüğümüz son uyarı ile motorumuzu başlatıp testimizi gerçekleştirebileceğimizi anlıyoruz. Artık motoru çalıştırıp kontrol edebiliriz. Motoru çalıştırmadan önce mutlaka çevre kontrollü yapmayı unutmayın.
Resim-26 de ACS880 sürücü devreye alma işlemi tamamlandıktan sonra, 550 RPM (Dakikadaki Devir Sayısı) ile hareket verdiğimiz motor çalışma verilerini operatör panel ekranında izliyoruz.
Buraya kadar sabırla okuduğunuz için şanslıyız, umarız faydalı bir paylaşımda bulunmuş ve ACS880 sürücü devreye alma işleminizi tamamlamanıza yardımcı olmuşuzdur. Yeni konu ve paylaşımlarımızı merak ederseniz bizi okumaya devam edebilirsiniz 🙂