Arduino Nedir?
Mart 29, 2019
Soft Starter (Yumuşak Yol Verici) Nedir? | Nasıl Çalışır?
Mart 30, 2019
Tümünü göster

Arduino ile LCD Kullanımı

Arduino ile ilgili ilk yazımızda arduino nedir sorusuna cevap vermeye çalışmıştık. Bu yazımızda ise merak edenler için Arduinomuza kod yazabilmek ve yazdığımız kodu yükleyebilmek için Arduino ile LCD Kullanımı hakkında bilgilendirmede bulunacağız. O halde başlarken Arduino IDE programını kullanacağımızı konuyu yalandan da olsa araştırmış olan herkesin bildiğini varsayıyoruz 🙂 Lafı uzatmadan LCD ekran nasıl kullanılır diye merak edenleri aydınlatmaya çalışmak üzere paylaşımımıza başlıyoruz.

Öncelikle kullanacağımız LCD hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor.Standart bir 16×02 LCD de 16 adet pin yer alır. Kullanacağımız LCD ye göre pinler ekranın farklı yerlerinde sıralı şekilde bulunabilirler.

LCD örneği
16×02-1 LCD Örneği link verilen bilgi sayfasında detaylandırılmıştır.

Nadir de olsa bazı LCD lerde aydınlatma ışığı kullanılmamış bu nedenle 14 pinlı olarak üretilmişlerdir.Genellikle 15 ve 16 numaralı pinler ise lcd aydınlatması olarak kullanılan arka ışığı yakmak için kullanılır. Her bir pinden Arduino’ya olan bağlantılar aynı olacaktır, ancak pinleriniz LCD üzerinde farklı şekilde düzenlenebilir. Bunun için kullandığınız LCD’nin üzerindeki etiketinde bulunan bilgi sayfasına (datasheet’ine) bakabilirsiniz.

Başlarken ;

Arduino ile LCD Kullanımı için #include komutu ile lcd ekranımızı tanıtıyor ve <LiquidCrystal.h> kütüphanesi yardımı ile kullanacağımız pinleri tanımlıyoruz. Hazır sözü geçmişken Arduino kütüphaneleri ile ilgili daha detaylı bilgiye ihtiyacınız olacağı kesin. Şöyle ki arduinoyu eline ilk alan her hobi tutkununun daha önce kimsenin aklına gelmemiş olabileceği fikrine kapılacağı birçok projeye imza atma hayaline dalacağı bir gerçek ve bu hayale bir adım daha yaklaşmanın yolu arduino kütüphanelerine hakim olabilmek ve nerede nasıl kullanacağını bilmekten geçiyor. Benim tavsiyem işi temel olarak kaynağından kendiniz araştırıp kavramanız sizin yararınıza olacaktır.

Devam edelim ;

voidsetup() yani arduinomuzun nasıl çalışacağının tanımlanmasına, arduino ilk enerjilendiğinde bu kodu okur ve 1 seferliğine döndürür, burada yapılan ayarlamaların işlenmesini sağlar. Devamında lcd.begin(16, 2); kodunu ekleyip arduinomuza hangi satıra yazı yazması gerektiğini tanımlıyoruz. Burada kendi küçük işlevleri büyük kodları yazdıktan sonra lcd.print(“Elektronik “); kodunu kullanarak az önce adreslediğimiz lcd üzerinde ne yazdıracağımızı belirtiyoruz. Şimdi bu kod dizilerini nerede nasıl kullanacağımızı toplu halde bir görelim.

Kod Satırları;

#include<LiquidCrystal.h> //LCD için kullanılacak kütüphaneyi tanımladık

LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2); //LCD için pinler konfigüre edildi

void setup()
{
lcd.begin(16, 2); // LCD de karakter adreslemesi yaptık
}
void loop ()
{
lcd.clear (); // LCD Ekranı temizlendi
lcd.print (“Elektronik”); // Yazdırma komutu
lcd.set Cursor(0, 1); // İmleç adresi tanımlandı
lcd.print (“Atolye.com”); //
delay (2000); // Bekle komutudur, döngüye gecikme verir Burada 2sn gecikme verilmiştir.
}

Yazılan koda ait bağlantı
Kendin yap dene diyelim 🙂

Buraya kadar olan kısımda LCD üzerinde görüntülenmek istenen karakterlerin nasıl yazılacağı konusunda fikir sahibi edebildiysek ne mutlu. Sizin ben bu yazıyı sağa kaydırırım, sola kaydırırım, istediğim yazıyıda yazarım diye bir iddianız varsa ekleyeceğiniz kodu buyrun yorumlara alalım 🙂

Tavsiye;

Yukarıda belirttiğimiz gibi <LiquidCrystal.h> kütüphanesini kendiniz araştırıp kavramanız belirttiğimiz farklı kodları anlamanız açısından yararınıza olacaktır.

Unutmadan belirtmekte fayda var. Blog yazmaya henüz yeni başladığımız için heycanımızı yazılarımıza vuruyor, sizlerin konsantrasyonunuzu olumsuz etkiliyor olabiliriz.Görüşlerinizi lütfen bildirin. Kendimize çeki düzen vermemize yardımcı olun. İyi bloglar 🙂

Editör
Editör
Elektronik sevdam küçük yaşta babamın tamir atölyesinde başladı. Uzun süredir ise endüstriyel sistemlerin elektronik kartlarını ve alçak gerilim yüksek güçlü motor sürücülerinin tamirlerini keyif alarak yapıyorm. Ayrıca araştırıyor, öğreniyor, uyguluyor ve yenileniyorum. Adana 82 tipik boğayım :)

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir