Merhabalar, önceki paylaşımımızda Endüstri 4.0 Nedir? sorusuna cevap vermeye çalışmıştık. Sanayi devrimi ilk yaşandığında nasıl bir heyecan varsa, endüstri 4.0 üzerinde de şuanda o denli heyecan var herkeste. Zaman geçtikçe hayatımızın her alanında karşımıza çıkabilecek olan endüstri 4.0’ın çözümleri ve uygulamaları hakkında bazı bilgiler vereceğiz bugünkü yazımızda. Bunun yanı sıra ne gibi kolaylıklar ve faydaları olacak? Bunlardan da bahsedeceğiz.
Endüstri 4.0 çözümlerinden kastımız aslında cihazların ve makinelerin birbirleri ile iletişimde olması, veri alışverişi yapabildiği devrimi anlatmaktır. Endüstri 4.0 çözümleri, ağ tabanlı çalıştıklarından gerek duyulması halinde, her zaman, her yerden ve her türlü cihazdan erişim sağlanabilmektedir.
Endüstri 4.0’ın birçok merak edilen yönleri var. Bunlardan bir tanesi de çözümleri ve uygulama alanlarıdır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi hayatımızın her alanında uygulanabilir ve sağlamış olduğu kolaylıklardan faydalanılabilir bir teknolojiden bahsediyoruz.
Bir şehirde rahat ve konforlu bir şekilde yaşayabilmek için, o şehrin trafiğinden, güvenliğine hatta suyundan gıdasına kadar her şeyinin mükemmel olması gerekmektedir. En azından insanoğlu bunu isteme hakkına sahiptir. İşte bu noktada endüstri 4.0 akıllı şehirlere geçişte bizlere adeta ışık oluyor. Trafikte park sorunları, ışıklandırmalar ve daha bir çok sorun bu sistemde ortadan kalkabilir. Güvenlik ile ilgili durumlarda polisle iletişime geçme bu sistemle oldukça basitleşebilir. Ayrıca gıdaların veya suyun kalite kontrolleri bu sistemde sorunsuz bir şekilde yapılabilir.
Endüstri 4.0 çevre uygulamalarının amacını sürdürülebilir kaynak yönetimi sağlamak, kirliliği azaltmak, enerji verimliliğini arttırmak, doğal güzellikleri korumak, kent estetiğini arttırmak ve çevre dostu yaşam alanları oluşturmak olarak sıralayabiliriz. Bu sistem sayesinde hava kirliliği, yağmur ve yağış durumu ile barajların doluluk oranları, orman yangınları gibi örneklerini arttırabileceğimiz birçok doğa olayı karşısında ön görüşü verileri oluşturulur ve bunlar için gerekli önlemler alınabilir.
Ev içerisinde bulunmuyorken eve müdahale etmek anlamına gelir. Örneklendirecek olursak, evin dışından sıcaklık ayarlaması yapılabilir. Bunun dışında perdeler indirilip kaldırılabilir. Güvenlik konusunda da oldukça önemli bir yere sahiptir bu sistem. Görüntülü mikrofon özelliği ile tanınmamış kişileri kolayca tespit edebilmek mümkündür. Fırın ve ocakların uzaktan kontrolü sayesinde eve gelindiğinde yemek hazır hale getirilebilir. Örneklerini çoğaltabileceğimiz daha pek çok hayat kolaylaştırıcı teknolojiye bu sistemle ulaşılabilmektedir.
Tüm işletmelerin para kazanması veya kaybetmesinde önemli rol oynayan bölümleri ambarlar ya da depolardır. Depodaki ürünün stok durumunu takip etmekten, son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri tespit edip gerektiğinde sipariş bile verilebilmesine olanak sağlayan sistemdir. Bu sistem sayesinde işletmelerin yükü büyük ölçüde hafifleyebilir.
İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarında bulundukları ortamlarla ilgili bazı gereklilikler bulunmaktadır. Ortamın ısısı, ışığı ve ses gibi etkenler bu ortamı etkileyebilmektedir. Hayvanların huzuru açısından bu saydığımı etkenlerin takip edilmesi bu sistemle mümkün olabilmektedir. Hatta zararlı gaz veya bakteri gibi istenmeyen durumlar oluştuğunda uyarı almakta yine bu sistem sayesinde mümkün olabilmektedir.
Yeni konu ve paylaşımlarımızı merak ederseniz bizi okumaya devam edebilirsiniz 🙂