Merhabalar, daha önce Endüstriyel Otomasyon konusu ile ilgili bir takım bilgi paylaşımlarında bulunmuş Endüstriyel Otomasyon Nedir? sorusuna kendimizce cevap vermeye çalışmıştık. Bu yazımızda ise sürekli gelişme ihtiyacı duyulan endüstri sistemleri ile ilgili olarak Endüstri 4.0 konusuna değinip, kendimizce yorumlamaya çalışacağız.
Günümüzde sanayi sürekli gelişmekte ve geldiğimiz noktada 4. Sanayi devrimi de artık hayatımıza yer edinmeye başladı. 1. Sanayi devrimini buharlı makinelerle yapmıştık, sonrasında elektrik ile 2. Sanayi devrimini gerçekleştirdik. Son olarak da dijital teknoloji ile 3. Sanayi devrimi hayatımıza girmişti. Teknolojinin sürekli gelişmesi ile artık endüstrimiz bu evreyi de geçerek Endüstri 4.0 da dediğimiz 4. Sanayi devrimine giriş yapmaya başladı. Peki nedir bu Endüstri 4.0? Bize faydaları ve zararları neler? Şimdi bunları biraz inceleyelim…
Endüstri 4.0 ı kısaca tanımlayacak olursak; üretimin insan yerine robotlarla yapılması, üst düzey yapay zeka, üç boyutlu yazıcılarla üretimin fabrikadan direkt evlere inmesi, devasa miktardaki veri yığınının analizlerle ayıklanıp, değerlendirilmesi ve daha birçok yeniliğin hayatımıza girmesi olarak tanımlayabiliriz. Peki bu sistem bizim geleceğimize ne sunuyor?
Bu sistemin asıl amacı birbiriyle iletişim halinde olan, sensörler sayesinde ortama hakim olan ve veri analizi yapabilen robotların üretimi devralıp; daha hızlı, daha kaliteli ve daha ucuz üretimi daha az israfla yapmaktır. 4. Sanayi devrimi daha çok fabrikalarda kullanılacak gibi görünüyor. Fakat ilerleyen zamanda sosyal yaşantıda da işimize yarayacak bir teknoloji olduğunu belirtmekte fayda var. Böylesine büyük bir teknolojinin olumsuz yönleri yok mu acaba?
Böylesine büyük bir teknolojinin yaşantımıza bazı olumsuz yönleri bulunmaktadır. Örneğin, robotların üretimi devralması, çalışan insanlara olan ihtiyacı minimum seviyelere indireceğinden, insanları işsiz bırakmak durumu ortaya çıkacaktır. Robotların sadece iş yapmak değil, robotları kodlamaları ve tasarım yapabilmeleri de ciddi anlamda işsizlikle sonuçlanabileceği gerçeği bulunmaktadır.
Endüstri 4.0 geliştikçe üretim anlayışları da değişecektir. Bu cümleyi şu şekilde açıklayabiliriz; üretimin hızı ve kalitesinden ziyade, daha fazla üretim ihtiyacını karşılamak daha önemli hale gelecektir. Müşterinin ihtiyacını en hızlı belirlemek, veri analizi yapmaktan geçer. İnsanların elinin altında internet gibi bir veri yığını bulunmakta. Bu yığını en iyi analiz eden bu işten en kârlı çıkacak olanlardır.
Endüstri 4.0 ülkeler arası rekabette de oldukça önemli rol oynamaktadır. Burada hem insan gücü hem de akıllı fabrikalara sahip olanlar her zaman bir adım önde olacaklardır. Şimdide Endüstri 4.0’ın Türkiye üzerindeki etkilerini anlatalım…
Kabul etmek gerekir ki ülkemiz Dünya’da önde gelen üretim merkezlerinden biridir. Fakat bu üretim robotlarla değil de insan gücü ağırlıklı olarak sürdürülmektedir. Bu durum ileride robotların üretimi devralması ile bazı sıkıntılar oluşturabilir. Bu durumda insan gücüne ihtiyaç azalacak ve yabancı şirketler yatırımlarını daha çok kendi ülkelerine yapmak durumunda kalacaklardır. O nedenle bizim üretim merkezi yerine inovasyon merkezi olan global pazarda kendimize yer bulmamız oldukça önemli.
Sonuç olarak bu sistem geleceğimizi iyi yönleriyle de kötü yönleriyle de etkileyecektir. Günümüzde yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlayan robotların gelecekte hayatımızın daha fazla alanında bulunacağı ortadadır. İleri de belki de insanlarla robotlar arasında ciddi anlamda bir yarış başlayacaktır. Burada ülke olarak bizim yapmamız gereken bu sisteme olabildiğince çabuk uyum sağlamaktır.
Endüstri 4.0 ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarsanız konu ile ilgili platformlarda yayınlanan içerikleri incelemenizi öneririz.
Kontrol teknolojileri ile ilgili diğer paylaşımlarımızı merak ederseniz ilgili kategori içeriklerimizi okumaya devam edebilirsiniz 🙂