Merhabalar, endüstriyel otomasyon konularını kapsayan önemli bir konu olan Kontrol Teknolojisi Nedir? sorusunun cevabını kaleme alacağız. İlerleyen yazılarımızda endüstride Kontrol Teknolojisinde kullanılan proses enstrümanları konu başlıklarını da bloğumuzda bulabileceksiniz.
Endüstri başta olmak üzere birçok alanda yapılan üretim, günümüz tarihini baz aldığımızda belli ölçü ve şekillerle yapılmaktadır diyebiliriz. Üretilen ürün, hizmet ya da içeriğin, yapılan amaca yönelik ihtiyaçları karşılaması gerekmektedir. Üretimin bu ihtiyaçları karşılayabildiğinden emin olmak adına belirli kontroller yapılması gerekir. Bu gibi durumlarda üretimin istenilen ölçü ve sınırlarda yapılıp yapılamadığının ve işin kullanılıp kullanılamaz olduğunun tespit edilmesine kontrol, bu kontrolün değişik araçlar ile yapılmasına ise kontrol teknolojisi denmektedir.
Ölçme ve kontrol işlemleri her sektörde çeşitli teknolojik araçlarla yapılıyor olsa da, bu araçları yöneten ve bu cihazlara yön veren yine insanoğludur. Hem ölçme, hem de kontrolü aynı insanlar yapabileceği gibi ölçme işlemini yapan ekip ve ekipmanlar ile kontrol işlemini yapan ekip ve ekipmanlar farklı da olabilmektedir. Bu durumu daha da açıklayıcı bir şekilde açıklamak gerekirse, özellikle büyük firmalar hata riskini azaltmak adına ölçme işlemini yapan ekip ile kontrol işlemini yapan ekibin farklı kişilerden oluşmasını daha çok tercih etmektedir.
Kontrol teknolojisi uygulamalarının hem dünyada, hem ülkemizde gerek endüstri alanında, gerekse tarım alanında oldukça geniş bir alana yayılmış olduğunu görmekteyiz. Yüksek performansa sahip cihazlar ve makineler üretim aşamasında kontrol teknolojisi desteği ile oluşturulduğundan dolayı son yıllarda popülerliğini arttırmış bulunmaktadır. Daha da önemlisi gelecek yıllarda bu teknoloji, tasarım yöntemlerini geliştirerek verimliliği ve enerji tasarrufunu attıracağını öngörmekteyiz. Bunun sonucunda kullanımı daha kolay ara yüzler geliştirileceğini ve insan faktörünün etkinliğinin de ön plana çıkartılacağını düşünmekteyiz.
Kontrol teknolojisi alanında farklı kullanım alanları için Resim-1 deki gibi çeşitli kontrol cihazları mevcuttur. Günümüz modern üretim prosedürünün rahat, güvenli ve daha verimli gerçekleşmesinde bu cihazlar olmazsa olmazlardandır. Basit montaj göstergelerinden, kompleks regülatörlere kadar çeşitli kontrol cihazları bulunmaktadır ve bu cihazlara kullanım alanlarına göre mutlaka ihtiyaç duyulmaktadır. Kompakt gösterge üniteleri, görselliği daha hızlı ve kolay halde getirmektedir. Ayrıca sıcaklık, hız ve otomatikleşmiş üretim sürecinin her anında ortaya çıkan birbirinden farklı fiziksel parametrelerin görselleşmesini sağlar. Bunlar haricinde modern regülatörler ise üretim sonrası birçok kontrol işleminin yapılabilmesini daha kolay ve hızlı hale getirebilmektedir. Ölçme işleminde kullanılan aletlerin birçoğu kontrol işlemi sırasında da kullanılabildiği gibi sadece kontrol amaçlı kullanılan ürünler de mevcuttur. Tüm bu kontrol cihazlarının temelinde insan yükünü hafifletmek ve hata riskini en aza indirgemek bulunmaktadır.
Yukarıda bahsettiğimiz, kontrol teknolojisinde yer alan bazı cihazların ismini vermek gerekirse; Göstergeler, Loggerler, Lojik Modülleri, Ölçüm Güçlendiriciler, Ölçüm Transformatörleri, Regülatörler, Yazıcılar, Sensörler ve Sinyal Çeviricileri olarak adlandırabiliriz. Ayrıca çeşitli kontrol teknolojisi ürünlerini de Akım Dönüştürücü, Ekran Kaydedici, Endüstriyel Uzaktan Kontrol Sistemi, G/Ç Modülü, Gövde, Güç Ölçer, Isı Kaydedici, Kâğıtsız Kaydedici, Kontrol Cihazı, Ölçüm Dönüştürücü, Proses Kontrol Cihazı, Proses Kontrol Kaydedici, Rüzgâr Ölçer, Şönt Direnci, Sensör, Sıcaklık Kontrol Cihazları, Simülatör ve Sinyal Dönüştürücüler olarak adlandırabiliriz.
Elektronik atölye olarak çalıştığımız sektöre özellikle indikatörler, transducerler, uzaktan kontrol üniteleri, sinyal çeviriciler, Programlanabilir Logic Kontrolörler (PLC), Elektrik Motor Sürücüleri gibi kontrol teknolojisi grubu saha cihazlarının bakım, onarım ve devreye alma işleri ile uğraşmaktayız.
Yeni konu ve paylaşımlarımızı merak ederseniz bizi takipte kalabilirsiniz J Konu içeriğine eklemek istediğiniz bilgi veya merak ettiğiniz bir husus varsa yorum bırakabilirsiniz.